Nieuws

 
Onderstaand vind je diverse artikelen over contactlenzen, verzorging, ogen en de invloed van de omgeving. Deze artikelen zijn zorgvuldig door ons geselecteerd. Klik op een titel om het bijbehorende artikel te kunnen lezen.


 

Misight 1 day: Dé kinderdaglens die bijziendheid afremt

MiSight® 1 day. De kinderdaglens die bijziendheid afremt

Bij Maalsen Optiek zijn we trots dat we als specialisten hulp kunnen bieden in de vorm van MiSight® 1 day daglenzen. MiSight® 1 day is de eerste zachte contactlens waarvan bewezen is dat deze het verergeren van bijziendheid vermindert.In vergelijking met standaard daglenzen kan MiSight® de verergering van bijziendheid met meer dan de helft afremmen.MiSight® lenzen voelen en zien eruit als normale zachte contactlenzen, maar hebben een speciaal optisch design genoemd ActivControl™ Technology. Deze technologie maakt dat progressieve bijziendheid wordt afgeremd, terwijl de lens tegelijkertijd scherp zicht geeft.

Doe de oogcheck en kom langs bij ons in Nijmegen

Knippert uw kind veel met de ogen? Zijn er hoofdpijnklachten, andere signalen of zit bijziendheid in de familie? Zorg voor de ogen van uw kind. Laat zijn of haar ogen door de Myopie Management specialisten van Maalsen Optiek controleren. Ook vertellen we graag meer over de MiSight® 1 day daglenzen. Jullie zijn van harte welkom in onze winkel in hartje Nijmegen.

Bron: ikkijkverder.nl

Contactlens instructie

Hieronder staan twee informatieve video’s voor het in en uitdoen van de zachte contactlenzen.

 

 

 

Arbo en beeldschermwerk

Het werken achter een beeldscherm wordt een steeds groter onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om medewerkers – die last ondervinden bij het werken achter een beeldscherm – tegemoet te komen in de (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten van de bril. Vraag uw werkgever naar de regeling in uw organisatie.

 • werknemers moeten de gelegenheid krijgen om een oogonderzoek te ondergaan voordat zij met beeldschermwerk beginnen of wanneer zij oogklachten ontwikkelen (Arbobesluit 5.11).
 • werknemers die een leesbril nodig hebben en beeldschermwerk verrichten hebben recht op vergoeding van de aanschafkosten van een beeldschermbril.

Bron: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/computerwerk

 

Contactlenzen en water

Contactlenzen en water


Uit onderzoek is gebleken dat het kraanwater in Nederland besmet is met acanthamoebe.

Deze acanthamoebe kan een zeer vervelende oogontsteking tot gevolg hebben. Zo erg zelfs dat het kan leiden tot een permanente aantasting van het zicht, ook is het een zeer pijnlijke ontsteking. Dit heet acanthamoebe keratitis.

Om te voorkomen dat u hier slachtoffer van wordt geven wij onderstaande adviezen.

Voor het inzetten en uitnemen van de lenzen dient u eerst de handen met zeep te wassen  en af te drogen.

Bij Harde zuurstof doorlaatbare contactlenzen:

 • gebruik nooit water om lenzen mee te reinigen.
 • gebruik voor lenzen geschikte vloeistof (het beste is om een aparte reiniger en bewaarvloeistof te gebruiken)
 • voor het afspoelen van de lenzen kunt u saline gebruiken.

 

Bij Zachte contactlenzen:

 • gebruik nooit water om lenzen mee te reinigen.
 • gebruik vloeistof geschikt voor zachte lenzen.
 • voor het afspoelen van de lenzen kunt u saline gebruiken.

 

De Houder:

Deze moet na het inzetten van de lenzen worden leeg gemaakt. Hierna de houder afspoelen met saline of lenzenvloeistof. Daarna de houder droog maken met een tissue. Leg hierna de houder en doppen open en op de kop weg. Pas na het uitdoen van de contactlenzen dient er nieuwe vloeistof in de houder gedaan te worden. Dus beslist geen vloeistof laten zitten en/of bijvullen, want dan is er onvoldoende desinfecterende werking met grotere kans op ontstekingen.

Vervang de houder regelmatig, bij voorkeur als je een nieuwe fles bewaarvloeistof opent.

Zorg dat er geen water in de ogen komt bij zwemmen en douchen.

Misschien overbodig, maar speeksel is nog slechter voor contactlenzen en het oog dan water!

 

DE OPLOSSING VOOR GEMAK EN VEILIGHEID:

Everclean, een systeem voor de volledige reiniging, desinfectie  en grondige verwijdering van eiwitten voor zowel harde als zachte lenzen, zonder handmatige reiniging en bevat geen conserveringsmiddelen.

Voor zachte maandlensdragers zijn er eventueel ook nog andere mogelijkheden.

Overleg even met Hans bij de volgende controle.

 

Myopie management

WAT IS BIJZIENDHEID?

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.


WAAR MOET IK OP LETTEN?

Als je één of meer van deze signalen herkent bij je kind, is je kind mogelijk bijziend:

 • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
 • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord.
 • Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
 • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.
 • Objecten in de verte niet goed kunnen zien.
 • Veel knipperen.
 • Veel in de ogen wrijven.
 • Ogen vaak dichtknijpen.

Dit zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van je kind regelmatig te laten controleren door een specialist, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden.


DE RISICO’S

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, vooral bij jongeren is bijziendheid vaak sterk progressief. De grootste progressie vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Deze groep loopt gevaar om hoogbijziend te worden. De problemen met hoge bijziendheid:

 • Grotere kans op staar: een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.
 • Verhoogde kans op glaucoom: verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Kan tot slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.
 • Grote kans op netvliesloslating: het netvlies raakt los, bijvoorbeeld door één of meerdere scheurtjes. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt dit tot slechtziendheid of blindheid.

DE RISICOFACTOREN

Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie tijdig zoveel mogelijk te managen. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals:

Erfelijkheid; 
als één of beide ouders bijziend zijn, is er een grotere kans op bijziendheid voor het kind. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.

Etniciteit; 
onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).

Leefpatroon; 
kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid.


EN NU?

Het is belangrijk om progressieve bijziendheid bij kinderen als het kan zoveel mogelijk te remmen. De kans dat iemand met een hoge min-sterkte (bijziend) ernstige oogproblemen krijgt is groot. Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn gelukkig wel genoeg acties die je als ouder of verzorger kunt ondernemen om kinderen zoveel mogelijk te behoeden hiervoor.

Is jouw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën om uit te kiezen zoals een bifocale/multifocale bril, atropine oogdruppels of speciale contactlenzen. Er zijn verschillende soorten contactlenzen die hier speciaal voor zijn gemaakt, zowel harde- als zachte contactlenzen. Voor meer informatie over deze speciale lenzen lees hier verder.

Al deze therapieën zijn bedoeld om de progressie van de bijziendheid zo veel mogelijk te remmen, zodat de uiteindelijke hoogte van de min-sterkte beperkt blijft.

Vraag een Myopie Management Expert naar de beste optie voor jouw kind.

https://www.procornea.nl/ik-kijk-verder/ouder-verzorger

https://www.youtube.com/watch?v=PtDZ-ce4emo

https://www.brienholdenvision.org/translational-research/myopia/myopia-calculator.html

 

Tips voor het dragen van lenzen met make up

Zowel make up als lenzen zijn beide bedoeld om je er op je mooist uit te laten zien. Vaak wordt de vraag gesteld: Kan ik (oog) make up dragen als ik lenzen in heb? Er wordt weleens gedacht en gezegd van niet. Als je met een paar dingen rekening houdt kunnen lenzen prima samen met make up. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat je onbezorgd je lenzen met make up kunt dragen.

13 tips voor het dragen van lenzen en make up

1. Was je handen voordat je je lenzen indoet. Het is altijd belangrijk om met schone vingers je lenzen in te doen, maar als je make up draagt, is dit extra belangrijk, omdat make-up zich gemakkelijk aan de lens bindt. Lenzen kunnen zo gemakkelijk beschadigen en hierdoor krijg je sneller geïrriteerde ogen.

2. Lenzen vóór make up. Doe je lenzen in voordat je make up op doet. Zo vervuil je je lenzen minder snel met de make up en kun je de lenzen veilig indoen.

3. Hypoallergene producten. Gebruik make up producten die veilig zijn voor contactlenzen. Dit zijn vaak producten die hypoallergeen zijn of producten voor gevoelige ogen.

4. Wees voorzichtig met het aanbrengen van de make up. Zorg ervoor dat je met je mascara, eyeliner of kwast de lens en het oog niet raakt.

5. Pas op met eyeliner. Wees voorzichtig met eyeliner. Lensdragers kunnen het beste geen eyeliner aan de binnenkant van het ooglid aanbrengen. De eyeliner kan gemakkelijk van je ooglid in je oog komen en hecht zich gemakkelijk aan de lens. 

6. Vermijd poeders! Gebruik crème-achtige oogschaduw in plaats van poeder. Hoewel beide in het oog terecht kunnen komen, dwarrelt poeder gemakkelijker in je ogen. Een primer kan er voor zorgen dat de oogschaduw beter blijft zitten en niet in je ogen terecht komt.

7. Vermijd producten op oliebasis. Producten op oliebasis kunnen er voor zorgen dat de lenzen vettig aanslaan. De vettige laag is heel lastig van je lens te verwijderen.

8. Mascara techniek. Bij het aanbrengen van je mascara moet je er op letten dat je niet te dicht bij de wortels van je wimpers komt.

9. Longlasting mascara. Draag mascara en eyeliner die  lang blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat er minder snel losse deeltjes in je ogen komen. We hebben natuurlijk allemaal een hekel aan klontjes in je mascara, maar voor lensdragers is dit nog veel lastiger, investeer daarom in een goede mascara. Kies bijvoorbeeld voor deze mascara speciaal ontwikkeld voor lensdragers. 

10. Houdbaarheidsdatum. Dan heb je de juiste mascara aangeschaft, maar dan kunnen er nog dingen mis gaan. Gebruik make up nooit langer dan de voorgeschreven tijd. Dikke kans namelijk dat na de houdbaarheidsdatum, het vol zit met bacteriën! Op de verpakking kun je zien hoelang je een product kunt gebruiken na het eerste gebruik. Op de verpakking staat dit altijd aangegeven met een afbeelding: een potje met een getal erin en vaak de letter M. Dit is het aantal maanden dat het product houdbaar is na openen. 

11. Contactlenzen uit voordat je make up verwijdert. Gebruik voor het verwijderen van de make up een product dat niet op oliebasis is.

12. Permanente make up. Als alternatief kun je kiezen voor permanente make-up. Zo kan je bijvoorbeeld je wimpers of wenkbrauwen verven, of een lijntje boven je ogen tatoeëren. Verder is het belangrijk om jezelf een goede routine aan te leren met het indoen en verwijderen van je lenzen. 

13. Daglenzen. Als je een echte make up liefhebber bent, dan zijn daglenzen waarschijnlijk de beste lenzen keus. Doordat je deze lenzen niet hoeft schoon te maken, zijn ze hygiënischer in gebruik. Daardoor heb je minder kans op complicaties. Bovendien zijn ze gemakkelijk en eenvoudig te vervangen als ze beschadigd raken (door make up). Voor bijna iedere afwijking en plus en minsterkte hebben we voordelige daglenzen.

Bron: Lensonline

Glazen voor multimedia gebruik
TV’s, laptops, tablets en computers zijn een onmisbaar onderdeel van het leven geworden. Het huidige digitale leven zorgt voor nieuwe optische behoeften. Essilor deed onderzoek naar de veranderingen in het kijkgedrag en de kijkhouding van brildragers tijdens het gebruik van diverse soorten beeldschermen. Uit dit onderzoek is gebleken dat er nieuwe gebruiksafstanden zijn ontstaan. De lichaamshouding en de ooginclinatie zijn verschillend wanneer men leest van een papier of een scherm. Daarnaast is gebleken dat maar liefst 95% van de mensen een smartphone gebruiken op een afstand tussen de 23 en 43 cm. Dit zorgt voor een nieuwe kijkbehoefte waar rekening mee gehouden wordt in het ontwerp van Eyezen brillenglazen: het extra nabijzicht.

Uit het onderzoek zijn 3 consumentenprofielen gedefinieerd:

1] jong volwassenen
2] pre-presbyopen
3] presbyopen.

Alle consumenten uit deze profielgroepen ervaren de visuele ongemakken van frequent beeldschermgebruik, maar op verschillende niveaus.

Twee technologieën maken het glasdesign van Eyezen uniek:

Eyezen Focus technologie: Een specifieke extra sterkte op basis van het consumentenprofiel in het speciaal ontworpen onderste gedeelte van het brillenglas. De voordelen voor de drager:

 • Minder vermoeide ogen, zelfs bij langdurig gebruik van een smartphone;
 • Beter kunnen lezen van de kleine lettertjes;
 • Een natuurlijke houding voor presbyopen bij het gebruik van een smartphone

Light Scan technologie: deze technologie van Crizal® PrevenciaTM filtert selectief schadelijk blauwviolet licht dat uitgestraald kan worden door beeldschermen. Het noodzakelijk blauwviolette licht wordt doorgelaten door het glas waardoor de biologische klok van de drager positief wordt beïnvloed. Voor een optimaal resultaat wordt deze coating geadviseerd in combinatie met de Eyezen productrange. De voordelen voor de drager:

 • Vermindering van verblinding door beeldschermen;
 • Verbeterd contrast;
 • Voorkomt vroegtijdige veroudering van de ogen.

De Eyezen range is beschikbaar als multifocaal design (Varilux Eyezen) en unifocaal design (Essilor Eyezen).

Bekijk hier de site: eyezen

Bron: Essilor

 

 

Droge ogen in kantooromgeving
Droge ogen in kantooromgeving-1

Droge ogen in kantooromgeving-2

Bron:de Opticiën, vakblad voor de optiek

Droge ogen

Bron:de Opticiën, vakblad voor de optiek

Harde lenzen
harde lenzen-1

harde lenzen-2

Welke lenzen zijn er allemaal
welke lenzen zijn er allemaal

Bron: eyeLine, opinie-vakblak voor de optiek branche

Je hebt maar één paar ogen
je hebt maar een paar ogen

Bron: Novia Nova